Zo duurzaam worden de appartementen en woningen in Switi
30 juli '21
Bij het ontwerpen van de appartementen en eengezinswoningen van Switi was duurzaamheid een belangrijke pijler. Wat maakt deze fase van Switi zo duurzaam? We duiken dieper in op dit onderwerp.
Duurzaamheid van het project
Bij het ontwerp van het gebouw, de keuze van de materialen en de werkzaamheden tijdens de bouw is en wordt rekening gehouden met het milieu. De aandacht voor het milieu komt verder tot uitdrukking door verschillende toepassingen en uitvoeringen zoals:
- Voor zowel de eengezinswoningen als appartementen wordt veelal hout en bamboe gebruikt.
- Isolatie in de vloeren, gevels en daken.
- Het gebruik van recyclebare en geprefabriceerde materialen, waar mogelijk.
- Toepassing van duurzame materialen die onderhoudsarm zijn en lang mee gaan.
- Houtmaterialen met FSC of PEFC keurmerk.
Ook tijdens de bouw willen we zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Zo wordt bouwafval niet alleen gescheiden ingezameld en afgevoerd, maar ook zal het afval tijdens de uitvoering tot een minimum worden beperkt door met prefab onderdelen te werken.
Duurzame appartementen
De appartementen van Switi fase 3C zijn ontworpen met een EPC van 0,20. Dat klinkt heel technisch, maar betekent concreet dat ze het energielabel A krijgen. Hoe lager het EPC, hoe duurzamer de woning.
Een van de manieren waarop het EPC laag wordt gehouden, is het ontbreken van een gasaansluiting. De appartementen worden voor de verwarming aangesloten op de stadsverwarmingsinstallatie van het gebouw. Door middel van een afleverset is iedere woning voorzien van zijn eigen warmtevoorziening. De afleverset is geplaatst in de woningen en zal door middel van stadsverwarming het tapwater in de woning verwarmen.
Zonnepanelen en triple beglazing
Op het dak het appartementengebouw liggen zonnepanelen, die zijn aangesloten op de omvormer. De panelen zijn eigendom van de Vereniging van Eigenaren, waardoor elke bewoner indirect gebruik maakt van groene energie.
De ruiten van de appartementen worden voorzien van isolerende triple beglazing. Deze isolerende beglazing zorgt voor een comfortabele woning en is uitermate duurzaam.
Energiezuinige eengezinswoningen
In deze fase komen 24 eengezinswoningen met vrijstaande buiten berging. Aan de voorkant van de woning vind je een tuin, met een laadpaal, en de achterzijde heeft een terras aan het water. Hoe lekker is dat?
Op de zij-erfgrenzen van de grondgebonden woningen worden bamboe schuttingen van ongeveer 1,80 meter hoog geplaatst. Het dak van de buitenbergingen worden voorzien van een groendak. Dit geeft de ruimte aan insecten zoals hommels en libellen en vangt regenwater op.
Energielabel A
Deze woningen zijn ontworpen met een met een EPC van 0,15 en dat is zeer duurzaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze het energielabel A krijgen. Bij de ontwikkeling van het project is veel aandacht besteed aan energiereductie. Het isoleren van de verwarmde ruimten speelt hierin een belangrijke rol. Zo worden de buitengevels op verschillende plekken voorzien van bamboe gevelbekleding.
Zonnepanelen en infrarood verwarming
De eengezinswoningen worden niet aangesloten op het gasnet. De verwarming van jouw woning wordt gedaan door middel van infrarood-paneel verwarming, die per ruimte kan worden geregeld.
Wat is infrarood verwarming?
Infrarood warmte is hetzelfde als infrarood licht. Infrarood licht met een korte golflengte is zichtbaar voor mensen, denk bijvoorbeeld aan een roodgloeiende terrasverwarmer. Infrarood licht welk wij toepassen heeft een lange golflengte en
is niet zichtbaar voor mensen, maar wel waarneembaar als warmte. Het is dezelfde warmte die de zon afgeeft.
Je wordt direct verwarmd door de infrarood stralingswarmte. Doordat de lucht niet wordt verwarmd is er weinig luchtstroming en weinig stofcirculatie. Dit zorgt voor een prettig binnenklimaat. Standaard wordt de woonkamer, keuken, hal, slaapkamer en badkamer voorzien van infra-roodverwarmingspanelen aan het plafond.
Zonnepanelen op het dak
Op de daken worden PV panelen aangebracht, die zijn aangesloten op de omvormer in de woning. Daarnaast wordt er een warmtepompboiler van 200 liter aangesloten met warmwaterleidingen.
Isolerende ruiten
Ook de eengezinswoningen krijgen buitenbeglazing uitgevoerd in isolerende triple beglazing. Hierdoor blijft de kou buiten en de warmte binnen als het buiten fris is. In de zomer blijft het lekker koel in de woning.